Tri puta narodu kradete INA-u. Prvi puta INA je ukradena Hrvatima ispred nosa protuustavnom pretvorbom, kada je država proglasila nas vlasnike nestalima i prenijela INA-u u svoje vlasništvo, drugi put kada je Sanader pre(o)dao upravljačka prava, a treći put….

„Želim izvijestiti hrvatsku javnost da smo donijeli stratešku političku odluku o povratku INA-u vlasništvo Republike Hrvatske. S tom odlukom je upoznata mađarska strana na najvišoj razini, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, citiramo:

'To vam danas priopćavam u neuobičajeno vrijeme, na Badnjak. To je zbog toga što smo danas dobili obavijest od našeg pravnog tima da je donesena odluka u postupku Republike Hrvatske protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL pred arbitražnim sudom Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCiTRAL). Dokazni postupak završio je prije početka mandata ove Vlade. Arbitražni sud je odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te da ih je stoga odbio poništiti.

U tom kontekstu, treba spomenuti da ni hrvatski sudovi do danas nisu donijeli niti jednu pravomoćnu presudu koja bi to dokazivala, odnosno da je jedinu takvu presudu koja je bila donesena, ukinuo Ustavni sud Republike Hrvatske. Vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatra sve raspoložive pravne opcije kako bi osporila odluku. Odluku pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu očekujemo iduće godine. 

Kao što sam nekoliko puta isticao, otkad sam preuzeo odgovornost za vođenje hrvatske vlade, razmatrali smo i pripremali najbolje opcije za zaštitu nacionalnih interesa u području energetske sigurnosti. INA je za Republiku Hrvatsku strateška nacionalna kompanija. Održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja u jugoistočnoj Europi te moderni rafinerijski sustav, koji će osigurati energetsku sigurnost, prioriteti su Vlade Republike Hrvatske.

Stoga će hrvatska Vlada pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i, prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv, a koji u konačnici neće povećati javni dug Republike Hrvatske. S obzirom na osjetljivost tržišta, o detaljima navedenog modela, govorit ćemo kad se za to steknu uvjeti.

Moja odgovornost prema hrvatskoj javnosti je da – iako je danas veliki kršćanski blagdan – obavijestim o strateškoj odluci Vlade RH o kupnji INA-a.'

Što mu je odgovorio radnik INA-e?

Plenkoviću j.... ti mater !

Ovo nam treći put kradete INA-u!

Prvi put INA je ukradena Hrvatima ispred nosa protuustavnom pretvorbom kada je država proglasila nas vlasnike nestalima i prenijela INU u svoje vlasništvo.

Drugi put je INA ukradena Hrvatima kada su Hrvati kupovali dionice INE iako je INA naša opljačkana imovina.

Treći put će INA biti ukradena Hrvatima kada se naša opljačkana imovina otkupi od MOL-a našim novcima. 

Naša opljačkana imovina neće se iza ove kupovine našim novcem (ako se otkupi) vratiti nama građanima, nego će INA opet (p)ostati državna. Odnosno njihova.

Naime, u veljači 2000., održan je tajni sastanak na kojem su se našli Slavko Linić, Goran Granić, Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Branko Mikša, Davor Štern, Zlatko Mateša, Nikica Valentić, Mladen Vedriš i Ivan Čermak. Kriminalac do kriminalca.

Tom je prilikom dogovoren načelni model privatizacije INE, te su Gregurić i Štern na sebe preuzeli obvezu upoznati Linića s ruskim investitorima, koji će kupiti INA-¬u. Obzirom da je s vremenom prodaja INA-e izravno Rusima postala u Hrvatskoj nepopularna, odlučeno je da će se cijela priča odigrati s mađarskim MOL-om, u kojem rusi na čelu s Mogiljevičem imaju značajan vlasnički paket.

Ljubo Jurčić, koji je kasnije stigao u Vladu, samo je slijepo slijedio upute Ivice Račana, koje je Račanu pripremio njegov potpredsjednik Linić, svjestan da će ovom igrom otimanja INA-e od naroda mnogi zaraditi milijune kuna provizije.

Narodu je najprije ovaj gore navedeni politički ološ oteo INA-u i podijelio je između sebe. Sanader ih je preveslao i uzeo veliki novac za prodaju upravljačkih prava MOL-u. Sada Plenkovićeva vlada želi novcima poreznih obveznika, preko lihvarskog kredita, kupiti od MOL-a njegov udio. Naravno da je to bila predstava za javnost, Plenkovićeva pila naopako. Jer "naši" političari jedno govore, a drugo rade.

I tako godinama. Točnije od 2000-te kad je duboka država uklonila Tudžmana, a instalirala Mesića.

Naime, MOL je 2013.pokrenuo postupak - tužio hrvatsku vladu tvrdeći da nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka. I dobio spor na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID). Što će hrvatske porezne obveznike koštati par stotina milijuna eura. To se zove praonica novca.

Kojeg će između sebe podijeliti međunarodni fiškali i vlasnici INA-e. 

Čitajte nas na našem portalu: http://istinomprotivlazi.info/

Komentirajte na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/istinomprotivlazi1/

Pišite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dijelite objave Ipl-a - najcenzuriranijeg portala!
Opća deklaracija o ljudskim pravima: Član 19. „Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvaća i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavijesti i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice. Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti jedan je od temelja demokratskog društva. U svojoj vjerskoj dimenziji ona je jedan od najvitalnijih elemenata koji sačinjavaju identitet vjernika i njihovu koncepciju života, ali također je dragocjena za ateiste, agnostike, skeptike i neopredijeljene. Pluralizam, neodvojiv od demokratskog društva, koji se teškom mukom stjecao tijekom stoljeća, ovisi o njoj.
Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)
NAPOMENA: Upadaju nam u računalo, mijenjaju slike u objavama, blokiraju linkove i videozapise, ograničavaju doseg, usporavaju otvaranje...
Dozvoljeno je preuzimanje ovog teksta isključivo u cijelosti, bez vršenja izmjena, dodavanja i oduzimanja