Agrokor je, dobivši povoljan kredit od Rusa, vratio lihvarski kredit J. P. Morganu i samo na razlici u kamatama zaradio 60,0 mil. € te se tako riješio američkih bankara. To nam zapadne banke rade već 26 godina pljačkajući hrvatski narod sa 87,0 mlrd. € i nitko ne postavlja pitanje. A to je potpuno druga priča od one koju nam serviraju mainstream mediji!

Član Znanstvenog Društva Ekonomista (ZDE), Karino Hromin Sturm ne može vjerovati što se radi hrvatskim građanima, a da nitko u Hrvatskoj ne reagira. Ni narod, ni eksponirani ekonomisti, ni glavni mediji, ni oporba, tek poneki zastupnici, Bunjac, Pernar, Lovrinović, Aleksić.., Toliko mu je sve to mučno da je jedva pristao dati intervju u kojem je potpuno razotkrio sve one koju svjesno i planski uništavaju hrvatski narod. Hrvatsku su spasili Rusi jer se Todorić lihvarski zaduživao u J.P. Morgana i Rothschilda, a ne u ruskoj banci Sberbank, kako prenose mediji i sluganski političari! Što je Karino rekao:

„Premijer Plenković okružen sa „stručnim timom“ uz izuzeće ministra financija Zdravka Marića po hitnom postupku je izglasao u Saboru spasonosno rješenje nazvano Lex-Agrokor. Za smirivanje naroda i zamazivanja očiju pozvan je Antonio Alvarez III. kojeg je pompozno u vladi osobno najavio premijer Plenković, predstavivši ga kao vrhunskog svjetskog stručnjaka, za oporavak Agrokora u teškoj brizi za plaće radnika i blagajnica Konzuma. Ja tvrdim da je ekonomija vrlo jednostavna, kupi jeftino prodaj skupo. Pa kako je onda cijela vrijednost Agrokora od 6,5 mlrd € negdje nestala. Najednom je Agrokor dužan isto koliko i vrijedi 6,5 mlrd.€. Sve je vrlo jednostavno Agrokor je opljačkao Hrvatski narod tri puta.

Prva pljačka.

Prva pljačka odigrala se donošenjem i izglasavanjem u Saboru na prijedlog Hrvatske Vlade i proglašenjem u Saboru zakona o pretvorbi i privatizaciji. Pod lažnim obrazloženjem da nema titulara vlasništva društvene imovine.Tada smo svi građani Republike Hrvatske bili vlasnici 98% cjelokupne imovine u RH, a država svega 2%. država. U takvoj pljački pojedinci su dobivali po 50 do 400 poduzeća da bi se ostvario plan predsjednika Tuđmana o 200 bogatih obitelji.

Novi vlasnici ili po destruktivnom zadatku menadžeri su zatvarali velike sustave tvornica, poduzeća i otpuštali radnike na burzu, a burza ih je slala na ulicu. Tako smo izgubili preko 70.000 poduzeća i 60.000 obrtnika i preko milijun radnih mjesta. Država namjerno nije vodila evidenciju pa niti Trgovački sud koji je vodio stečajne postupke, preko kojih se odvijala pljačka pod okriljem protuustavnih zakona o stečaju. Sjetimo se Gucića koji je dobio 400 poduzeća koji su svi nestali, a s njima i njihov kapital. Na tim temeljima nastao je koncern Agrokor.

Druga pljačka.

Za Agrokor su Vlada i Sabor donosili zakone po njegovim mjerilima kako bi postao zaštićeni kartel.
Cartello, je jedan od oblika udruživanja granskih poduzeća istih i srodnih djelatnosti, radi podjele tržišta i stvaranja monopola te dogovaranja cijena i podjele profita, pri čemu se lakše zaštićuje samostalnost kartelnog lanca poduzeća, koje se dobiva na okrupnjavanju kapitala. Mali proizvođači nemaju šansi da izdrže konkurenciju i propadaju, a koncern ga kupuje u bescjenje i zatvara i tako uništava konkurenciju.

Takav oblik udruživanja je svuda u svijetu zabranjen. Osim kod nas gdje se specijalno za Agrokor donose zakoni u Saboru.
Ivica Todorić se javno na televiziji hvalio kako njemu u Zagreb osobno dolaze zloglasni predstavnici Novog svjetskog poretka, krupnog kapitala Rothschild i Morgan od kojih je uzeo kredit po 10% kamate te ulazio u širenje koncerna,akviziciju, okrupnjavanje i osvajanje Ex-Yu tržišta.Tako je postao najjači na ovim prostorima sa 60 tvrtki, a koncern je narastao na vrijednost od 6,5 mlrd. €.

Kako je moguće da je uz sve stručnjake koje je zapošljavao i plaćao kao, guvernere, ministre financija i druge najbolje hrvatske stručnjake da kapital u vrijednosti koncerna od 6,5 mlrd. €. odjednom nestao. Znači nestao je 100%. Kapital kao i energija ne mogu nestati, mogu se samo pretvoriti u drugi oblik ili na drugi račun.Takav financijski pokolj nisu mogli izmisliti niti braća Trotteri u serijalu Mučke.

Tko je sve pomagao u pljački?

Financijska nedaća u bilo kojoj firmi nikada ne dolazi iznenada i njom rukovode i dirigiraju odgovorne osobe, a svaka kriza ima početak sa pokazateljima koji su odmah vidljivi u svakom knjigovodstvu pa tako i u Agrokoru. O čemu ministar Marić nema pojma. Ali su se ti podaci godinama skrivali i lažirali, u zemlji i inozemstvu, jer je Agrokor međunarodni koncern i sa dosta off shore kompanija, a u tome im je pomagala država. Pomoć je bila na najvišoj razini. Evo tko je sve pomagao u pljački:

- Vlada RH donosila je prijedloge zakona, koje je Sabor izglasavao po mjeri Agrokora.
- Hrvatska Narodna Banka koja mora kontrolirati monetarnu politiku i Banke. HNB je žmirila na oba oka.
- Tu je naravno bio guverner Željko Rohatinski koji je nakon odlaska sa funkcije HNB otišao na funkciju u Agrokor, a njegov      nasljednik Boris Vujčić je nastavio provoditi istu politiku. Danas kaže da je upozoravao. Na što? I koga? Kada?
- Današnji ministar financija Zdravko Marić koji je radio kao tajnik u ministarstvu financija kod ministra Ivana Šukera pa prešao u Agrokor za izvršnog direktora, pa došao na dužnost ministra financija u vladi premijera Oreškovića i Plenkovića. I on nema pojma o čemu se tu radi.
- Banke koje su davali rizične kredite i primale mjenice i posredovali kod faktoring tvrtki.
- Ministarstvo Financija koje mora znati što mu se dešava na tržištu.
- Financijska inspekcija u ministarstvu financija koja kontrolira rad tvrtki.
- Porezna uprava u ministarstvu financija koja kontrolira porezne obveznike, a Agrokor je enormno dužan što je ministar Marić proglasio za poreznu tajnu, dok su tisuće malih dužnika bili javno objavljeni da nisu platili porez po ministru Liniću.
- Ministarstvo gospodarstva glavni je faktor za pratnju gospodarstva.
- Dvije državne agencije:
HANFA, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, je nadzorno tijelo u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju.
AZTN, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja ima Zakon istoimenog imena.
Ali niti jedna institucija države vladavine prava nije poduzela apsolutni ništa da bi spriječila takvo poslovanje i bankrot najveće tvrtke u Hrvatskoj.

U EU tvrtke koje naprave kartel plaćaju milijarde eura odštete. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja najavljuje borbu protiv kartela.

Tek nakon izbijanja afere Agrokor,Vijeće Agencije u protekla tri mjeseca donijelo je 59 odluka, od čega je 53 odluke iz tržišnog natjecanja, a šest odluka iz segmenta državnih potpora, kazala je u srijedu predsjednica Vijeća Olgica Spevec. Napominjemo da nijedan zakon ne može djelovati retrogradno tj. unazad tako da od tih mjera neće biti ništa. Klasični scenarij sankcija za zamajavanje naroda.

Očišćena privatna imovina.

Gospodin Todorić je sve svoje hipoteke sa privatne imovine 2015. godine počistio i njegova imovina je čista koju je podijelio na svoju obitelj, kao i dvorac na četiri dijela. Tako da ista ne ulazi u zaduženje Agrokora. Premijer Plenković je rekao da treba smiriti situaciju, pa je smireno primio Antonia Alvareza III. koji je nadobudan iskorišten kao kvisko dok se ne izglasa Lex Agrokor i postavi povjerenik, te je Alvarez III koji je trebao izvući Agrokor iz teške situacije zajedno sa svojim timom treći dan dobio nogu.

Ruske banke.

Mediji navikli na blaćenje Rusije optužuju Ruske banke da su krive za agoniju u Agrokoru jer potražuju svoj kapital. Priča je malo drugačija. Sam Todorić se hvalio kako je uspio od Sberbanke i VTB banke dobiti 1,3 mlrd. € i još su prije mjesec dana dobili dodatnih 100 mil. €. Istina je da je Agrokor dobivši povoljan kredit od Rusa vratio lihvarski kredit J. P. Morganu i samo na razlici u kamatama zaradio 60,0 mil. €. te se riješio američkih bankara. To nam zapadne banke rade već 26 godina pljačkajući hrvatski narod sa 87,0 mlrd. € i nitko ne postavlja pitanje.

Ruski ambasador

Napada se i ruski ambasador u Zagrebu gospodin dr. Anvar Azimov za kojeg pišu da se na konferencijama za medije pojavljuje u generalskoj uniformi pun ordena. Kao bivši prvi šef diplomatske misije u Moskvi koji je uspostavljao diplomatske odnose Hrvatske sa Ruskom Federacijom ne mogu vjerovati da mediji masovno pišu, a da se nijedan novinar nije raspitao kakva je to uniforma i da novinari ne znaju da u diplomaciji osim vojnih atašea nitko ne nosi vojnu uniformu. Ruski veleposlanik za službene nastupe koristi propisani službeni ambasadorski diplomatski „dress code“ MID-a RF. To je stara ambasadorska uniforma koja se nosila još i prije ruskog cara Petra velikog, a „dress code“ ambasadorske uniforme je nakon raspada SSSR-a vračen u upotrebu. Novinari mogu pogledati na Yandex.ru „Посольская служебная одежда“.

Nastup Sberbanka i VTB banke je stvarno blagi i nije agresivan kao što je nastup zapadnih banaka kao vjerovnika i triju rejting agencija Standard & Poors, Fitch i Moodys koje harače po Hrvatskoj. Osiromašeni napaćeni Hrvatski narod njima uredno vrača samo kamate 3,0 mlrd. €. godišnje od glavnice 87,0 mlrd. €. za zapadne nelegalne protuustavne kredite točno na vrijeme. Na način da obično premijer, guverner HNB i ministar financija odu i protuzakonito bez mandata naroda zaduže za nove kredite hrvatski narod.

Predlažem svim suučesnicima u Vladi i Saboru koji nas protuustavno zadužuju da im stavimo ovrhu na privatnu imovinu i da ih blokiramo za plaću 2/3 dok ne otplate svu glavnicu 87,0 mlrd. € i kamate. Pa ćemo vidjeti tko će se usuditi da nas dalje zadužuje.

Todorić je privatno postao milijarder i ima dvorce, vile, jahte i helikoptere, a Vlada ga vadi da zaštiti što je sakupio, ali je time ugrozio 150.000 radnih mjesta. Radnika u OPG i drugih malih kooperanata koji prehranjuju svoje obitelji. Oni veliki dobavljači i Banke će se ionako izvući uz pomoć Lex-Agrokor. Ti mali kooperanti nisu bili ni pozvani na razgovore. Njih je zastupao predsjednik HGK čija uloga je inače sporna, a oni nisu bili pozvani niti na jedan sastanak.

Zakon Lex –Agrokor je plagijat.

U eri plagijata u Saboru, Vladi, Ustavnom sudu na fakultetima i među profesorima, Vlada predstavlja Jugoslavenski zakon lex-Agrokor kao Europsku stečevinu. Plenković svugdje gura Europsku praksu pa kaže da su korišteni zakoni EU, a to smo davno imali u Ex-Yu zakonima te u Hrvatskoj nakon raspada. Takav zakon je bio na snazi u SFRJ, NN broj 84/89 Zakon o prinudnom poravnanju, stečaju i likvidaciji, koji je modificirano prepisan. Sličnog je mišljenja i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunoslav Olujić. „ Spomenuti zakon su preuzeli iz jugoslavenskog zakonodavstva”.

Tko su Faktoring agencije.

To su strani financijski lešinari, koji po naputku one tri rejting agencije čekaju da netko krupan ide u stečaj i u kriznoj situaciji kupuju njegove dugove za 10% do 20% vrijednosti, odmah isplaćuju sredstva i čekaju rasplet situacije te se kasnije naplate u 100% iznosu plus kamate jer se koriste svim međunarodnim prvim normama. Oni su zapad i te zakone su pisali za sebe i dali našim predatorima da ih izglasaju u Saboru.To nije ništa novo to su radili i sa Jugoslavenskim dugom 1990. godine, tako su izvukli 60% jugoslavenskog duga i masno zaradili.

Cijela Jugoslavija od 22 milijuna stanovnika bila dužna prilikom raspada svega 18, mlrd $. Mala Hrvatska danas ima 4.050.000 stanovnika, a dužan je 87,0 mlrd. €. bez izdanih garancija, sayonara obveznica, blagajničkih zapisa i reprogramiranih kredita!

Treća pljačka.

Sve će to narod pozlatiti. Nakon objave zakona Lex-Agrokor, prema dogovorenom scenariju, vidjeli smo koliko puta se potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić smijala na televiziji obrazlažući zakon. Nakon objave u Narodnim Novinama Todorić je aktivirao Zakon. Vlada je postavila za povjerenika Antu Ramljaka, koji je radio kod bivšeg PDV ministra financija Borislava Škegre, i tada je višak od 22% PDV-a netragom na čudan način nestao. Trgovački sud je za jedan sat izvršio upis povjerenika i tako je gospodin Todorić ostavio građanima Republike Hrvatske dug od 6,5 mlrd. €.

Obzirom da je zakon šupalj k'o švicarski sir, u godinu dana će se narod naviknuti na treću pljačku kao i na dosadašnju i lijepo ćemo pokriti svih 6,5 mlrd. €. Kako nam je Todorić izjavio da je ponosan što nam je ostavio taj dug. To stvarno mogu samo sposobni veliki menadžeri.

Naravoučenije

Apsolutno svi trebaju podnijeti ostavke. Premijer, guverner, ministar financija i cjelokupna Vlada. A predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović treba raspustiti Sabor i raspisati nove izbore.

Jer ti isti dužnosnici tvrdili su i varali narod da su drugačiji i da će raditi za dobrobit naroda, da ćemo živjeti bolje, riješiti nezaposlenost, odlazak mladih itd. itd. A danas svi tvrde da nisu znali apsolutno ništa pa ni sam ministar Marić kao direktor Agrokora. Pa zašto su svih tih godina dobivali te silne nagrade kao najbolji stručnjaci i kao takvi su izabrani na funkcije u Vladi!?

A imamo demografski problem, te odljev radne snage, a prema novim podacima koje statistika ne registrira i ne spominje iz Hrvatske je otišlo preko 400.000 mladih i radno sposobnih. Ostali su ovršeni, blokirani, frankirani, nezaposleni, umirovljenici koji kopaju pa smeću, djeca koja su naše blago, gladna sjede doma i u školi. A njima je to javno vidljivo na TV smiješno, oni se dobro zabavljaju trošeći naš kapital i primajući velike plače i privilegije.

Popušio je i Alvarez III. Nije imao pojma kuda je nadobudan došao na poziv premijera na konferenciju za tisak i davao oprezne izjave, a nakon tri dana ipak skužio kuda to vodi i odmaglio sa ekipom prvim avionom ne tražeći niti naknadu od straha što se u Hrvatskoj zbiva. Podsjetimo se samo kako su svake godine Agrokor proglašavan za najbolju tvrtku, a njegovi sposobni menadžeri dobivali kao najbolji gospodarstvenici nagrade HGK, kao i guverner Rohatinski koji je proglašen za najboljeg svjetskog guvernera. Pa molim da svi oni koji su dobili nagrade iste vrate u HGK.

Premijer Plenković mijenja ekonomsku politiku.

Vrlo je važno napomenuti da su do sada sve naše Vlade provodile ekonomsku politiku neoliberalizma. Vidimo da nas je ona odvela u Dužničko ropstvo čiju teoriju sam napisao prije 20 godina, i na moju žalost sve se obistinilo. Zamislite premijer Plenković koji zagovara i provodi po diktatu zapadnu politiku neoliberalizma u slučaju Agrokora najednom je primijenio državni intervencionizam.Te predložio i izglasao u Saboru zakon Lex-Agrokor, samo što nisu stavili i sliku Ivice Todorića u Narodnim novinama, kobajagi je to i za druge tvrtke koje se nađu u takvoj situaciji da se spase radna mjesta blagajnica. Ja bi pozdravio ovu sustavnu promjenu da se ona odnosi na cjelokupnu ekonomiju i tržište te monetarnu i fiskalnu politiku i provede po zakonu. Po Ustavu su svi jednaki pa tako i treba da zakoni budu za sve jednaki. Ovako, ovaj zakon rađen je samo za Agrokor!

Je li potrebno upitati se još jednom što je sa drugim tvornicama, tvrtkama, Hidroelektrom, DOKI, DIOKI, Tvornicom duhana Zagreb, Ventilator, Jedinstvo, Kamenskim, Viaduktom i mnogim drugima koji su otišli u stečaj, a radnici na ulicu, te onim tvrtkama kojima neće odgovarati kriteriji koji su propisani samo za Agrokor. Što je sa 360.000 blokiranih, 60.000 frankiranih 260.000 ovršenih, zar treba čekati da im se pridružimo svi mi 4.050.000 stanovnika“, završio je Karino koji na ovo upozorava godinama.

Autor: Karino Hromin Sturm

NAPOMENA: Dozvoljeno je preuzimanje ovog teksta isključivo u cijelosti, bez vršenja izmjena.
Čitajte nas i komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi/?ref=page_internal